Detox
Beslenmedeki diyet lifleri bağırsakla ilişkili değişiklikleri daha sonra vücudun diğer ana besin yönetimi ve detoksifikasyon organları olan karaciğer ve böbreklerin fizyolojisini ve biyokimyasını değiştirebilir. Yeterli lifli beslenme Karaciğer eliminasyon fazı ve faz 3 için oldukça önemlidir.
Karaciğer, portal ven yoluyla bağırsaktan kan alır ve bu nedenle bu organ, diyet ve mikrobiyom değişimlerinden etkilenen bağırsak kaynaklı faktörlerin mantıklı bir hedefidir.
Karaciğer sentez, detoksifikasyon ve metabolizma gibi birçok kritik fonksiyona sahiptir. Sağlıklı Karaciğerler bu detoksta ana organdır. Gerek beslenme, gerek vücudumuz giren toksinler karaciğerin yükünü artırmaktadır.
DETOX 4 FAZDAN OLUŞUR
FAZ – 0:
ELİMİNASYON FAZI: Toksinleri uzaklaştırma fazıdır. Hava kirliliği, sigara, meyve ve sebzedeki zirai ilaçlar, temizlik malzemeleri, sıcak besinler, kağıt – plastik ürün kullanma gibi toksin yüklerinden uzaklaşılan fazdır. Bu evrede gluten, şeker ürünleri 3 ay süre ile kesmek sağlıklı sonucu artırıyor.
FAZ – 1:
HÜCRESEL DETOKS FAZI: KC deki sitokromP450 sistemleri ile ,oksidasyon,redüksiyon,hidroliz ,hidrasyon ,dehalejasyon gibi işlevselliklerle ilaç,alkol,kafein,hazırgıda,yüksek proteinli diyet gibi kc yüklerininde zararlarla savaşmada etkin fazdır
FAZ2:
KARACİĞER AKTİF FAZI: Sülfatlaşma,Konjugasyon,Asetilasyon,Metilasyon , Glukuronidasyongibi İişlemlerle zararlı toksinlerin hücresel işlenip atılıma hazırlandığı fazlardır.
FAZ3:
ATILIM FAZI:Toksinlerin artık atıldığı fazdır.
DETOX SIRASINDA ORTAYA ÇIKAN SERBEST RADİKALLERİ AZALTMADA ÖZERİLEN BESİNLER
FAZ – 1 DESTEK TAKVİYE BESİNLER :
1)Portakal,Mandalina,Limon gibi turunçgiller
2)Sumak,Biber,Kimyon gibi baharatlar
3)Lahana,Brokoli,Enginar,Maydanoz,Soğan,Kabak,Ispanak ,Karnabahar gibi sebzeler
4)Kuru üzüm,erik,Yabanmersini,Böğürtlen,Ahududu,Frambuaz ,Kiraz gibi kuru ve yaş meyve
5)Bitter çikolara,Yeşil çay
FAZ – 2 DESTEK TAKVİYE BESİNLER:
1)Soğan, Sarımsak gibi Alium içeren sebzeler
2) Lahana, Brokoli, Enginar, Maydonoz, Soğan, Kabak, Ispanak, Karnabahar gibi sebzelerle birlikte özellikle yeşil yapraklı tüm taze sebze
3) Portakal, Mandalina, Limon gibi turunçgiller
4) Balık, Ceviz, yeşil yapraklı besinler gibi OMEGA 3 kaynakları
5) Glutatyon üretimini artıran besinler: Lahana, Sarımsak/soğan, Maydanoz, Zerdeçal, Ispanak, Tarçın, Karnabahar
6) Glutatyon içeriği en yüksek besinler: Kuşkonmaz, Avokado, Ispanak, Bamya, Kabak, Havuç, Karnabahar gibi besinler
Not: Bu besinler genel olarak verilmiştir. Her besin her bireye iyi gelmez diyetisyen ve doktorunuzun önerisi ile besin düzenlemeniz önerilir.
KARACİĞER DESTEK TAKVİYELER :
Ribaflavin(B2) Pridoksin(B6) Folik asit
Niasin(B3) B12 Magnezyum
Çinko Glutatyon N asilsistein
Alfa lipoik asit c vitamini