Beyin sisi ‘Brain Fog’: Kişinin bilişsel işlevlerde zorlanmasıdır. Beynin tam çalışmadığı hissidir. Hasta şikâyet ile doktora gidiyor birçok tetkik tahlil yapılıyor, ancak hastalık gözle görünür bir Laboratuvar ve görüntüleme bulgusu göstermediği için tüm tetkikler normal çıkıyor. Özellikle COVİD-19 enfeksiyon döneminde gerek hastalığın özelliği gerekse verdiği stresle birlikte ciddi anlamda artış gösterdi. COVİD-19′u hafif atlatanlarda bile unutkanlık, dalgınlık, beyinde boşluk hissi tabirleri ile poliklinik başvuruları arttı.
Belirtiler:
Unutkanlık: Kişisel eşyaları bıraktıkları yerleri hatırlayamama, “Birdenbire unutkan olmaya başladım.”, “Başımda bir boşluk var.”, “Konuşurken kelimeleri bulmakta zorlanıyorum.”, “Günlük yaşamda yapacağım aktiviteleri unutuyorum.”
Dalgınlık, konsantrasyon zorluğu :Düşünceleri toparlayamama, dikkati toparlayamama. Aynı anda 2 işi yapamama. “Anlatılan konuları algılayamıyorum”, Becerilerde kısmen kayıp hissi, alışverişte gözünün önündekini görememe.
Karar vermede zorlanma: “Karar vermede zorlanıyorum, çok yavaş karar veriyorum”
Başta boşluk hissi – Beyinde durma hissi: “Beynim boş durmuş gibi hissediyorum.” Kendini etraftan kopuk hissetme, farkında olmadan sosyal medyada çok fazla zaman geçirme, her şey rüya gibi geliyor hissi.
Halsizlik – Yorgunluk Hissi: “Çok yorgun ve halsiz hissediyorum.”
Stres ve Uyku Hali: Sabah mutsuz kalkma, sürekli uyku hali. Kolay öfkelenme ve tepki gösterme.
Beyin Sisine Eşlik Eden Durumlar:
Fibromiyalji, migren, anksiyete, disbiyozis, diyabet, troid bozuklukları, bazı kronik hastalıklarla, enfeksiyon sonrası özellikle de COVİD-19 enfekiyon geçirenlerde(asemptomatik bile geçirenlerde) görülebiliyor.
Nedenleri:
1) Geçirgen Bağırsak Sendromu
2) Hormon ve Kan Şekeri Bozuklukları
3) Kronik Enflamasyon
4) Kan Beyin Bariyerinin Bozulması
5) Ağır Metal, Toksin Yükü, Radyasyon
6) Vitamin Eksiklikleri
7) Bazı İlaçlar
8) Stres
Tedavide hastanın mevcut durumu değerlendirilip eşlik eden metabolik sebeplerle birlikte hastaya; doğru beslenme(en önemlisi) – uyku hijyeni – egzersiz-desteği.