Doç. Dr. Belma Doğan Güngen
Buğdaya Yakın Bakış ve Gluten

Buğdaya Yakın Bakış ve Gluten

Buğdaya Yakından Bakış | Belma Doğan Güngen

Buğday ana yapısında 4 bileşeni inceleyelim.

1)  FODMAP: Kısa zincirli şekerlerdir. Gis de sindirilemez. Gaz, Şişkinlik, diare ye neden olabilir.

İnflamatuvar bağırsak hastalığı ve irritabl Bağırsak Sendromu olan hastalarda semptomlara neden olabilir. Düşük FODMAP diyeti IBS hastalarına tedavide klavuzlara geçmiştir.

Ancak FODMAP’lar yararlı bakteriler üzerine büyüme etkisi, kolon, bağırsak sağlığı için önemli, Kalsiyum  emilimini artıran, bağışıklık fonksiyonunu modüle eder. Serum kollestrol, trigleseritleri azaltır.

FODMAP diyetine geçerken vitamin, probiyotik, prebiotikle desteklenmesi önerilmektedir.

2) Amilaz Tripsin İnhibitörleri (Enzim inhibitörleri)

Buğdayda bulunan albümin proteini bağışıklık hücrelerini aktive edip, bağırsak iltihabını destekleyebilir.

3) Aglutinin: Buğday tohumudur. Bağırsak epiteline hasara neden olur bağışıklık sistemini etkiler

4) Gluten: Bağışıklık sistemini aktive eder. Bağırsak bariyerini bozar. alerjen hücreleri aktive eder. Otoimmüniteyi tetikler.

Gluten hepimizin bağırsağında hasar yapar. Kişinin bağırsak  fonksiyonları, metabolizma değişikliğine göre bazı bireyler hızlı onarırken bazıları onaramaz ve hasar devam eder. Gluten içeren ürünleri diyette azaltılması birçok hastalığın semptomlarını azaltmaktadır.

PEKİ SÜREKLİ GLUTENSİZ BESLENME DOĞRU MU?

Glutensiz ürünler faydaları  yanında Glutensiz diyet uygulamaları çinko, demir, Magnezyum, Ca, D, B12, Folat, Lif gibi eser element ve vitamin bakımından fakir olabilir.

Ayrıca yapılan bazı çalışmalarda Glutenin trigleserit üzerinde olumlu etki  ve Kardiovasüler Hastalığa karşı koruyucu olduğunu savunan veriler mevcut.