Glutatyon
Glutatyon, karaciğerimizde, gıdalarla aldığımız aminoasitlerden sentezlenir.
Hücreleri toksin hasarından koruyan, bağışıklık sistemini güçlendiren antioksidan bir moleküldür.
Hangi durumlar Glutatyon tüketimini artırır?
Yaşlanma, çevresel toksinler, güneş ışığı, uykusuzluk, depresyon, sigara tüketimi GLUTATYON ihtiyacını artırır ve tüketimi artar.
Hangi hastalıkların gelişiminde Glutatyon eksikliği görülür?
Kanser, kalp hastalıkları, inme, şeker hastalığı, tiroid hastalıkları, obezite, karaciğer yağlanması, sinir sistemi problemleri, alzheimer, alerjik sorunlar, kemik erimesi, kireçlenme gibi pek çok rahatsızlığın ve yaşlanmanın ana sebeplerinden biri vücuttaki toksin yüküdür. Glutatyon eksikliğinde bu toksinlerle savaş zorlaşır.
Hangi besinler Glutatyon üretimini artırır?
Sülfürden zengin gıdalar doğal glutatyon üretimini arttırır. Bunlar; Sarımsak-soğan-pırasa-enginar-kuşkonmaz-brokoli-lahana-karnabahar-avokado-maydanoz-ıspanak-su teresi-yeşilçay-zerdeçal-yumurta-kırmızı ve beyaz et olarak sayılabilir.
Hangi destekler Glutatyon üretimini destekler?
Dışarıdan glutatyon uygulamaları(Ağızdan alınanalar hızlıca midede parçalandığı için etkinliği anlamlı olmayabilir), Asetilsistein, yüksek doz C vitamini tedavisi, alfa lipoik asit tedavisi, selenyum, Mg, çinko, koenzim Q destekleri gibi uygulamalar ancak hekim önerisiyle, gerekli durumlarda uygulanmalıdır.